Een slim kind

Een slim kind; Publikatie in Onkruid nr.180

Vraag van een moeder

Artikel in tijdschrift Onkruid

Tijdschrift Onkruid

Mijn dochtertje van vier kan soms opmerkelijk slimme dingen zeggen.
Laatst zei ze: “Mamma, nu is morgen gisteren hè?”
En over haar drie jaar jongere broertje: “Als ik 24 ben, dan is hij 21.”
Ik beaam dat rustig. Maak er soms een korte opmerking over, maar laat het daarbij. Ik merk dat anderen haar soms juist vragen gaan stellen. Wat kan ik het beste doen: haar stimuleren of juist beschermen tegen een te veel aan cognitieve impulsen?

Arianne Witteveen

Antwoord van oudercoach Marianne Langemeijer

Steeds vaker zien we bij kinderen dat zij hun innerlijke wijsheid laten zien in hun opmerkingen en in hun gedrag. Oude kennis en een toename van bewustzijn liggen hieraan ten grondslag. Het is bijzonder belangrijk dat kinderen geen verantwoordelijkheden te dragen krijgen die niet bij hun leeftijd passen en dat zij echt kind kunnen zijn. Wij als volwassen hebben kennis van het aardse leven en hebben levenservaring.

Wij kunnen kinderen aangeven wat de aardse grenzen en mogelijkheden zijn, dat geeft veiligheid en houvast. Hen op op een voetstuk zetten of tot een bijzonderheid maken zorgt er voor dat zij zich alleen en afgescheiden voelen. En juist deze kinderen hebben de behoefte om die diepe verbondenheid tussen mensen te voelen die voor hen in essentie zo vanzelfsprekend is. Mijn advies is dan ook om de kinderen te bevestigen in hun identiteit zodat zij zich herkend en erkend voelen in hun diepste zijn en daarnaast om hen in hun gedrag zeer duidelijke grenzen aan te geven. Heel goed dus dat je je dochtertje eerst even bevestigt en laat weten dat ze gehoord wordt om daarna weer door te gaan met het leven van alledag.Ik raad je aan erop te vertrouwen dat later in het leven van je kind vanzelf duidelijk zal worden waar en hoe deze wijsheid en kennis kan worden ingezet en gebruikt.