Opvoedopstellingen voor professionals

Geaccrediteerde trainingen: Individuele Opvoedopstellingen met ouders via vloertegels

Doelgroep

Alle professionals die met ouders en/of kinderen werken dmv. kindercoaching, oudercoaching, relatie therapeuten, gezinswerkers, jeugd coaches, mediators etc.

Algemeen

In opvoedkundige vraagstukken zien we vaak dat pijnplekken van ouders weerspiegeld worden in gedrag van kinderen. De ouder is dan feitelijk meer met een eigen proces bezig dan dat deze beschikbaar is als opvoeder in zo’n moment. Bijvoorbeeld als de harmonie verstoord wordt in het gezin, er ruzie en boosheid is. Voor zowel ouder als kind is het een patstelling als er niet op een fundamentelere laag iets veranderd. Alleen aandacht voor gedragsverandering en communicatie helpt niet en daarin hebben de meeste ouders al alle hoeken van de kamer gezien. Vaak is er iets aan de hand in de familie systemische laag. Hieraan kunnen we met de ouder werken via een Individuele Opvoedopstelling.

Binnen ieder familiesysteem heerst er een bijzondere loyaliteit ten opzichte van elkaar. Hierdoor kunnen grote gebeurtenissen in vorige generaties effect hebben op de jongere generatie. We zien dit concreet terug in gedrag van kinderen, in de relatie ouder-kind en in de relatie van ouders onderling; man-vrouw, vader -moeder plek.  Scheidingssituaties, samengestelde gezinnen en adoptiegezinnen vragen hierin om specifieke aandacht.

Al jaren werk ik individueel (!) met ouders aan thema’s die zij in de opvoeding en  in de relatie met hun kinderen tegenkomen. Kinderen behoeven niet mee te komen en blijven zo vrij van therapie. Door het vraagstuk ruimtelijk op te stellen komen ouders letterlijk in hun verhaal te staan en via deze methodiek  dienen oplossingen zich als vanzelf aan.

Anders dan gebruikelijk bij familieopstellingen/systemisch werk, is er voor de opvoedopstelling geen groep nodig; vloertegels zorgen voor de verschillende representanten. De tegels zijn verschillend van formaat en kleur en hebben een mannelijke of vrouwelijke vorm. Deze methodiek is dan ook bijzonder geschikt voor een individuele praktijk. Ouders ervaren zelf, en direct aan den lijve hoe zij op een diepere laag gebonden of verbonden zijn in hun gezin en familiesysteem.
Opvoed vraagstukken worden direct helder, er wordt niet over de dingen gepraat, een opstelling gaat voorbij het denken en gaat over een veel diepere laag.

Vraagstukken

Denk aan situaties rondom (v)echtscheiding, samengestelde gezinnen, adoptie, diverse opvoedvraagstukken rondom grenzen stellen, broekplassen, driftbuien, claimgedrag, ruzie tussen kinderen onderling, veel boosheid in het gezin. Relatie problematiek. Vragen omtrent ondefinieerbare gevoelens rondom bestaansrecht, geen plek hebben of een plek kunnen innemen etc..

Wil jij direct naar de oorzaak van het gedrag van ouders en/of kinderen in je sessies? Wil je ouders kunnen laten ervaren hoe de verbinding met hun kind(eren) er op een diepere laag uit ziet en daarin oplossingen aanbieden die blijvend zijn?

 

 

Achter ieder van ons staan vele generaties waarin
we ons ver-bonden of ge-bonden voelen.
Wat neemt de ouder, onbewust mee uit het verleden in zijn/haar rol
als opvoeder en in de relatie met hun kind(eren)?


Wil je kennismaken met opvoedopstellingen volg dan Module 1 en 2

Misschien heb je al eens  als representant in een opstelling gestaan en heb je de kracht hiervan ervaren? En als dat niet zo is, dan laten we je dat ervaren!  Hoe dan ook, na beide modules heb je een goed begrip over het effect en de mogelijkheden van de opvoedopstelling. Je kent de 5 dynamieken en je leert de basis beginselen van het opstellen. Je kunt daarna zelf in gesprekken met ouders en kinderen systemisch coachen en een kleine opstelling doen of gefundeerd doorverwijzen voor dit onderdeel in je behandeltraject.
De modules zijn eventueel los van elkaar te volgen, indien je accreditatie wil dan zijn beide modules noodzakelijk.
Na module 1 zou je ook kunnen beslissen om direct de vakopleiding van een jaar te gaan volgen.

Vakopleiding

Wil je met kwaliteit een opvoedopstelling kunnen aanbieden, volg dan de vakopleiding van 1 jaar (13 dagen).

Maak de Opvoedopstelling een vaste interventie binnen je traject en aanbod bij opvoedvraagstukken van ouders, gedragsproblematiek bij kinderen. Creëer hiermee  een vruchtbare basis voor alle andere interventies. Ouders en kinderen zijn namelijk op de onbewuste laag als eerste loyaal aan hun familiesysteem. Dit zal altijd doorspelen in opvoedvraagstukken waardoor je water naar de zee draagt als je deze laag niet mee neemt in je werk; patronen blijven op een onbewust niveau bestaan. Wanneer je vruchtbare aarde hebt gemaakt via een opvoedopstelling zullen andere methodieken en tips beter aanslaan en beklijven.
Meer informatie over de jaartraining

Data najaar 2020

Module 1: maandagen 14 en 21 september
Module 2  maandagen 12 en 19 oktober
(Let op als je SKJ accreditatie wil: de punten tellen alleen als je beide modules volgt)

Jaar vakopleiding ( 13 dagen): start in november 2020
Meer informatie

 

Accreditaties

Beide modules (elk van 2 dagen) zijn geaccrediteerd op de volgende wijze:
ABvC : 13 PE punten per module.  Dus 26 in totaal voor beide modules.
NBVH: 24 punten voor beide modules samen.
SKJ: 36 punten voor beide modules samen
Register Vaktherapie: 33 punten voor beide modules totaal.

Voor de nieuwe vakopleiding van een jaar worden nog accreditaties aangevraagd
bij het SKJ en de NIP

 

Inhoud Basis Module 1 ( twee dagen)

Via een PowerPoint presentatie wordt de theorie aangeboden. Er wordt uitgelegd welke elementen een rol spelen in de familiedynamiek en hoe dit gedrag van ouders en kinderen beïnvloed. Via de 5 vragen in het intro- gesprek wordt de kernvraag en het verlangen in de ouder duidelijk. Het precieze verloop van een opvoedopstelling komt stap voor stap aan bod. Daarnaast ervaar je hoe je het hele proces volledig aan zijn eigen verloop kan overlaten door de kracht van de fair-withness houding die jij aanneemt.
Omdat de ervaring meer spreekt dan duizend woorden ga je zelf uitgebreid aan de slag!

* Ontwikkelen van je ‘systemische oor’
* Ervaren van je Fair withness houding
* Kleine opstellingen met tegels doen (met vaak al grote impact)
* Diverse oefeningen
* Demo’s
* Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen krijgen): Individuele opvoedopstellingen. ( niet inbegrepen maar hieronder rechtstreeks te bestellen via bol.com)

 

Inhoud vervolg Module 2 ( twee dagen)

We gaan verder in op de precieze stappen om zelf sessies te begeleiden. We ervaren en werken met de kracht van de helende zinnen waardoor bewegingen ontstaan en oplossingen. Eigen ervaringen en supervisie casussen kunnen worden ingebracht. Deze dag wordt afgestemd op het ervaringsniveau en de behoefte van de deelnemers.

* Inbreng casussen
* Verdieping op vragen die er zijn
* Meer mogelijkheden voor interventies
* Helende zinnen
* Embadded commands
* Demo’s
* Zelf opstellingen doen, thema’s opstellen
*  Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen krijgen): Niet inbegrepen maar hieronder rechtstreeks via bol.com te bestellen)

Praktische informatie

Locatie
:
VHT gebouw, Veenwal 32 te Hoevelaken.
(Er is een trein station op 15 min. loopafstand).
Aantal deelnemers: minimaal 12 maximaal 16
Tijd: 10.00-16.30uur ( kan iets eerder of  later zijn)

Kosten

Module 1
: €375,- excl. btw en inclusief vegetarische lunch, koffie/thee.
Module 2 : €375,- excl. btw en inclusief vegetarische lunch, koffie/thee.
Bij inschrijving voor beide modules tegelijkertijd wordt 10% korting gegeven op module 2

 

Opgeven:

Stuur een email naar Helen van de administratie via: info@kwaliteitsopvoeding.nl met:
* je naam, adres en telefoon gegevens
* de training die je wilt volgen
* je beroep (en ervaring met opstellen)
* eventueel lidmaatschap van beroepsvereniging i.v.m. accreditatie, certificatie.

Let op voorwaarden voor afmelden: zie de algemene voorwaarden

 

 

Bijscholingsdagen: een paar keer per jaar is er een dag om onder mijn begeleiding zelf op te stellen/ vragen te stellen/ cliënt in te brengen, mij aan het werk te zien. Thema’s te behandelen etc.
zie data

Je kunt, na het volgen van beide modules vermeld worden op de landelijke website: www.opvoedopstellingen.nl
Deze website is van SION: Stichting Individuele Opvoedopstellingen Nederland
Vlieguren zijn belangrijk, je kunt deelnemen aan een van de vele intervisie groepen die er in het land zijn.