Opvoedopstellingen voor professionals

Geaccrediteerde trainingen: Individuele Opvoedopstellingen met ouders via vloertegels

Doelgroep

Alle professionals die met ouders en/of kinderen werken dmv. kindercoaching, oudercoaching, relatie therapeuten, gezinswerkers, jeugd coaches, mediators etc.
Er zijn 3 trainings- levels: Module 1 en 2 ( instap, nog geen ervaring), 4 daagse (voor ervaren opstellers) en de vakopleiding.

Algemeen

In opvoedkundige vraagstukken zien we vaak dat pijnplekken van ouders weerspiegeld worden in gedrag van kinderen. De ouder is dan feitelijk meer met een eigen proces bezig dan dat deze beschikbaar is als opvoeder in zo’n moment. Bijvoorbeeld als de harmonie verstoord wordt in het gezin, er ruzie en boosheid is. Voor zowel ouder als kind is het een patstelling als er niet op een fundamentelere laag iets veranderd. Alleen aandacht voor gedragsverandering en communicatie helpt niet en daarin hebben de meeste ouders al alle hoeken van de kamer gezien. Vaak is er iets aan de hand in de familie systemische laag. Hieraan kunnen we met de ouder werken via een Individuele Opvoedopstelling.

Binnen ieder familiesysteem heerst er een bijzondere loyaliteit ten opzichte van elkaar. Hierdoor kunnen grote gebeurtenissen in vorige generaties effect hebben op de jongere generatie. We zien dit concreet terug in gedrag van kinderen, in de relatie ouder-kind en in de relatie van ouders onderling; man-vrouw, vader -moeder plek.  Scheidingssituaties, samengestelde gezinnen en adoptiegezinnen vragen hierin om specifieke aandacht.

Al jaren werk ik individueel (!) met ouders aan thema’s die zij in de opvoeding en  in de relatie met hun kinderen tegenkomen. Kinderen behoeven niet mee te komen en blijven zo vrij van therapie. Door het vraagstuk ruimtelijk op te stellen komen ouders letterlijk in hun verhaal te staan en via deze methodiek  dienen oplossingen zich als vanzelf aan.

Anders dan gebruikelijk bij familieopstellingen/systemisch werk, is er voor de opvoedopstelling geen groep nodig; vloertegels zorgen voor de verschillende representanten. De tegels zijn verschillend van formaat en kleur en hebben een mannelijke of vrouwelijke vorm. Deze methodiek is dan ook bijzonder geschikt voor een individuele praktijk. Ouders ervaren zelf, en direct aan den lijve hoe zij op een diepere laag gebonden of verbonden zijn in hun gezin en familiesysteem.
Opvoed vraagstukken worden direct helder, er wordt niet over de dingen gepraat, een opstelling gaat voorbij het denken en gaat over een veel diepere laag.

Vraagstukken

Denk aan situaties rondom (v)echtscheiding, samengestelde gezinnen, adoptie, diverse opvoedvraagstukken rondom grenzen stellen, broekplassen, driftbuien, claimgedrag, ruzie tussen kinderen onderling, veel boosheid in het gezin. Relatie problematiek. Vragen omtrent ondefinieerbare gevoelens rondom bestaansrecht, geen plek hebben of een plek kunnen innemen etc..

Wil jij direct naar de oorzaak van het gedrag van ouders en/of kinderen in je sessies? Wil je ouders kunnen laten ervaren hoe de verbinding met hun kind(eren) er op een diepere laag uit ziet en daarin oplossingen aanbieden die blijvend zijn?

Wil je kennismaken met opvoedopstellingen volg dan Module 1 en 2

Misschien heb je al eens  als representant in een opstelling gestaan en heb je de kracht hiervan ervaren? Dat zou namelijk het mooiste zijn als voorbereiding, je weet dan direct waar we het over hebben; voorbij woorden!
Na module 1 heb je een goed begrip over het effect en de mogelijkheden van de opvoedopstelling. Je kent de 5 dynamieken en je leert de basis beginselen van het opstellen via de 1 op 1 methode met vloertegels.
Je kunt gefundeerd doorverwijzen voor dit onderdeel in je behandeltraject.
Na module 2 kun je in gesprekken met ouders en kinderen al wat systemisch coachen een kleine (afgebakende) opstelling doen
Er is natuurlijk meer nodig om een diepgaande opvoedopstelling te doen; je kunt dan doorstromen naar de vakopleiding.
De modules zijn eventueel los van elkaar (maar wel in volgorde) te volgen, indien je accreditatie wil dan zijn beide modules  ( 1 en 2) noodzakelijk.

Module 1: Maandagen 14 en 21 september    VOL
Vrijdagen: 23 en 30 oktober
Nieuwe optie: Maandagen 16 en 23 november

Module 2: 
maandagen 12 en 19 oktober      VOL
(Let op als je SKJ accreditatie wil: de punten tellen alleen als je beide modules volgt)

2021
Module 1: vrijdag 5 en 12 maart
Module 2: vrijdag 29 januari en 5 februari

 

4-daagse voor ervaren (familie)systemisch werkers

Data
vrijdagen 25 september en 2 oktober, maandagen 26 oktober en 2 november

Je hebt al een opleiding gevolgd in familie-systemisch werk en je wil graag kennismaken met mijn specifieke manier van werken en het je zelf tot in detail eigen maken.
Je maakt in deze 4 dagen kennis met de 5 dynamieken, de specifieke stappen van het intro gesprek, de precieze stappen van de methodiek, de achtergrond visie en houding van het werken in het Hier en Nu.

Lees hier meer over mijn manier van werken/visie

(Voor deze beide modules 1 en 2 samen, totaal 4 dagen, gelden de SKJ punten!)

 

 

Vakopleiding

Wil je met kwaliteit een opvoedopstelling kunnen aanbieden, volg dan de vakopleiding van 1 jaar (13 dagen).

Maak de Opvoedopstelling een vaste interventie binnen je traject en aanbod bij opvoedvraagstukken van ouders, gedragsproblematiek bij kinderen. Creëer hiermee  een vruchtbare basis voor alle andere interventies. Ouders en kinderen zijn namelijk op de onbewuste laag als eerste loyaal aan hun familiesysteem. Dit zal altijd doorspelen in opvoedvraagstukken waardoor je water naar de zee draagt als je deze laag niet mee neemt in je werk; patronen blijven op een onbewust niveau bestaan. Wanneer je vruchtbare aarde hebt gemaakt via een opvoedopstelling zullen andere methodieken en tips beter aanslaan en beklijven.
De vakopleiding start in november 2020
Meer informatie en data van de vakopleiding

 

 

Accreditaties

Beide modules (elk van 2 dagen) zijn geaccrediteerd op de volgende wijze:
ABvC : 13 PE punten per module.  Dus 26 in totaal voor beide modules.
NBVH: 24 punten voor beide modules samen.
SKJ: 36 punten voor beide modules samen
Register Vaktherapie: 33 punten voor beide modules totaal.

Voor de nieuwe vakopleiding van een jaar worden nog accreditaties aangevraagd
bij het SKJ en de NIP

 

 

Inhoud Basis Module 1 ( twee dagen)

Via een PowerPoint presentatie wordt de theorie aangeboden. Er wordt uitgelegd welke elementen een rol spelen in de familiedynamiek en hoe dit gedrag van ouders en kinderen beïnvloed. Via de 5 vragen in het intro- gesprek wordt de kernvraag en het verlangen in de ouder duidelijk. Het precieze verloop van een opvoedopstelling komt stap voor stap aan bod. Daarnaast ervaar je hoe je het hele proces volledig aan zijn eigen verloop kan overlaten door de kracht van de fair-withness houding die jij aanneemt.
Omdat de ervaring meer spreekt dan duizend woorden ga je zelf uitgebreid aan de slag!

* Achtergrond theorie
* Ontwikkelen van je ‘systemische oor’
* Ervaren van je Fair withness houding
* Kleine opstellingen met tegels doen (met vaak al grote impact)
* Diverse oefeningen
* Demo’s
* Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen krijgen): Individuele opvoedopstellingen. ( niet inbegrepen maar hieronder rechtstreeks te bestellen via bol.com)

 

Inhoud vervolg Module 2 ( twee dagen)

We gaan verder in op de precieze stappen om zelf sessies te begeleiden. We ervaren en werken met de kracht van de helende zinnen waardoor bewegingen ontstaan en oplossingen. Eigen ervaringen en supervisie casussen kunnen worden ingebracht. Deze dag wordt afgestemd op het ervaringsniveau en de behoefte van de deelnemers.

* Inbreng casussen
* Verdieping op vragen die er zijn
* Meer mogelijkheden voor interventies
* Helende zinnen
* Embadded commands
* Demo’s
* Zelf opstellingen doen, thema’s opstellen
*  Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen krijgen): Niet inbegrepen maar hieronder rechtstreeks via bol.com te bestellen)

Praktische informatieLocatie
:
VHT gebouw, Veenwal 32 te Hoevelaken.
(Er is een trein station op 15 min. loopafstand).
Aantal deelnemers: minimaal 12 maximaal 14
Tijd: stipt om 10.00 uur – we eindigen tussen 16.00-17.00 uur

Kosten

Module 1 : €375,- excl. btw en inclusief vegetarische lunch, koffie/thee.
Module 2 : €375,- excl. btw en inclusief vegetarische lunch, koffie/thee.
4-daagse voor ervaren opstellers 720,- excl. btw

Bij inschrijving voor beide modules tegelijkertijd wordt 10% korting gegeven op module 2

 

 Opgeven

Stuur een email naar Helen van de administratie via: info@kwaliteitsopvoeding.nl met:
* je naam, adres en telefoon gegevens
* de training die je wilt volgen
* je beroep (en ervaring met opstellen)
* eventueel lidmaatschap van beroepsvereniging i.v.m. accreditatie, certificatie.

Let op voorwaarden voor afmelden: zie de algemene voorwaarden

 

 

Vermelding op landelijke website

Je kunt, als je je voldoende bekwaam acht in het geven van een opvoedopstelling, vermeld worden op de landelijke website: www.opvoedopstellingen.nl
Vlieguren zijn belangrijk, je kunt deelnemen aan een van de vele intervisie groepen die er in het land zijn.

 Achter ieder van ons staan vele generaties waarin
we ons ver-bonden of ge-bonden voelen.
Wat neemt een ouder, onbewust, mee uit het verleden in zijn/haar rol
als opvoeder en in de relatie tot de kind(eren)?